fbpx

PRIA CONSUMER PROTECTION

Date:28/03/2024 9:30 am
Location:ARCUB

PRIAevents organizează Pria Consumer Protection Conference în28 martie 2024, începând cu ora 9,30, un eveniment unic, de amploare deosebită, care aduce la masa discuțiilor reprezentanți ai Comisiei Europene, ANPC, Consiliul Concurenței, ai mediului de business, asociațiilor, avocaților, consulanților și altor părți implicate.

Despre Protecția Consumatorului s-a vorbit din ce în ce maimult la nivelul Uniunii Europene, mai multe Directive, masuri, acorduri pentru acest segment au fost puse in aplicare.

Este important ca organizațiile naționale de protecție a consumatorilor să fie implicate în procesul de elaborare a politicilor UE, pentru a dispune de actele gislative de mai bună calitate și mai eficiente în acest domeniu.

Aceste organizații au rolul de a se asigura că în UE consumatorii sunt bine informați cu privire la drepturile lor și că sunt în măsură să și le exercite. De asemenea, îi reprezintă pe consumatorii europeni în elaborarea legislației menite să îi protejeze.

Așadar, autoritățile pentru Potecția Consumatorului din tările UE și implicit din România, au facut schimbări în acest sens în ulima vreme.

Protecția Consumatorului trebuie să fie un mecanism vital inclusiv pentru economie, ANPC având un rol foarte important pentru prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor, în desfășurarea activităților de supraveghere a pieței produselor și serviciilor destinate consumatorilor; protejarea consumatorilor impotriva practicilor comerciale incorecte.

Vom afla despre rolul companiilor și al consumatorilor în promovarea redresării economice și a rezilienței, despre piața unică mai sustenabilă pentru întreprinderi și consumatori,vom discuta despre cum este mai bine să fie implementate anumite măsurii în legislația noastră și dacă este nevoie ca să se schimbe unele deja existente, vom putea scoate in evidență importanța informariiși conștientizarii consumatorilor români asupra beneficiilor pieței unice europene și adrepturilor care decurg din statutul de consumator European, dar si despre transpunerea Directivei Omnibus în legislaţia naţională, abrogarea Directivei 2002/65/CE, modernizarea și apoi introducerea articolelor încă relevante (dreptul la informare precontractuală și dreptul de retragere) în Directiva 2011/83/UE (Directiva privind drepturile consumatorilor), extinderea aplicării anumitor norme ale Directivei 2011/83/UE la serviciile financiare de consum contractate la distanță și introducerea unor dispoziții noi specifice pentru a asigura echitatea online atunci când consumatorii contractează servicii financiare online, directiva 2005/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatoriși nu numai.

Autoritatea eficientizează activitatea statului în materie de protecţie directă şi indirectă aconsumatorilor prin cercetarea pieţei, informarea şi educarea consumatorilor şi întărire  a capacităţii decizionale.

Astfel, pentru protecția eficientă a consumatorilor, este esențial ca cele trei părți –consumatorii, medul de business și autoritățile–să aibă interese în asigurarea respectării drepturilor consumatorilor.

În cadrul acestui eveniment, vom discuta despre cele mai recente schimbări legislative, ordine, măsuri și regulamente privind protecția consumatorului și despre modul în care mediul de business a asimilat toate aceste schimbări, despre ce trebuie să țtie pentru a putea respecta reglementările în vigoare și pentru a avea o bună etică în afaceri ar trebui să plaseze clientul ca unul dintre cei mai importanți factori și astfel, să ii acorde toate beneficiile pe care le merita. Astfel, reputația businessului este pastrată, dar sunt evitate si pierderile financiare în urma amenzilor sau altor măsuri pe care Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor le poate aplica.

 

AGENDA

9,30-10,00 –Inregistrarea participantilor și welcome coffee

10,00-12,45 –Panel interactiv–Protecția Consumatorului și etica de business

Temele în dezbatere:

  • Rolul ANPC și măsurile pe care le pregătește
  • Etica de business a companiilor din românia în ceea ce privește protecția consumatorului
  • Rolul cosnultanților juridici
  • Rolul companiilor și al consumatorilor în promovarea redresării economice și a rezilienței
  • Piața unică mai sustenabilă pentru întreprinderi și consumatori
  • Cum este mai bine să fie implementate anumite măsurii în legislația noastră și dacă este nevoie ca să se schimbe unele deja existente?
  • Importanța informarii și conștientizarii consumatorilor români asupra beneficiilor pieței unice europene și adrepturilor care decurg din statutul de consumator European
  • Transpunerea Directivei Omnibus în legislaţia naţională

Actul normativ național de transpunere a Directivei 2161/2019 demodificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului şi a Directivelor 98/6/CE, 2005/29/CE şi 2011/83/UE ale Parlamentului European şi ale Consiliului în ceea ce priveşte o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii în materie de protecţie a consumatorilor şi modernizarea acestor norme

Abrogarea Directivei 2002/65/CE, modernizarea și apoi introducerea articolelor încă relevante (dreptul la informare precontractuală și dreptul de retragere) în Directiva 2011/83/UE (Directiva privind drepturile consumatorilor), extinderea aplicării anumitor norme ale Directivei 2011/83/UE la serviciile financiare de consum contractate la distanță și introducerea unor dispoziții noi specifice pentru a asigura echitatea online atunci când consumatorii contractează servicii financiare online

Directiva 2005/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori

Cazierul commercial, utilizarea pe scară largă a semnăturii electronice, a corespondenţei pe mail, comandamente de iarna, comandamente și alte instrumenteale ANPC

Câte acțiuni de controlau fost derulate de ANPC in 2022? Dar pana acum in 2023? In ce sectoare de business sunt mai multe probleme? De undes-auprimit mai multe sesizări?

Cum se fac controalele de către reprezentanții ANPC? Cand anume?

Când se aplică amenzile și care este quantumul acestora?

Oprirea definitivă a produselor neconforme,oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor, averitsmente , propunerea încetării practicilor comerciale incorecte, propunerea închiderii temporare pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni, precum şi propunerea închiderii definitivesunt o parte dintre instrumentele ANPC, care este sfatul consultanților juridici, ce trebuie săștieși să îndeplineascăcompaniile ca să nu se ajungă la toate acestea/.

Ce alte abateri mai pot fi constatate?

  • Ce anume ar trebui sa aiba in vedere companiile când alcătuiesc contractele? Cand stabilesc politicile de returnare a produselor?
  • Protectia consumatorului si sistemul bancar /Protectia consumatorului si retailul/Protectia consumatorului si sectorul healthcare
  • Protectia consumatorului in alte domenii cheie precum: auto, constructii si real estate, servicii, food, online shopping și nu numai
  • Încălcarea la scară largă a normelor UE privind protecția consumatorilor poate însemna, pentru o companie, o amendă de 4% din cifra de afaceri anuală.Cum au fost aplicate amenzile în România in ultimul an?
  • Regulamentul UE privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure
  • respectarea legislației în materie de protecție a consumatorului
  • Directiva privind acțiunileîn reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor
  • Directiva privind practicile comerciale neloiale
  • Digitalizarea–oportunități noi și provocări, tranziția verde
  • Publicitate online și confidențialitate -provocările legate de cookie-uri
  • Digitalizarea și sectorul financiar – Digitalizarea și oportunitățile și riscurile digitalizării pentru consumatorii de servicii financiare,cu accent special pe vulnerabilități și pe utilizarea datelor cu caracter personal

Speakeri:

  • Representative of the Directorate-General for Justice and Consumers
  • Paul Anghel, Director of National Authority for Consumer Protection Romania – ANPC
  • Representative of Competition Council Romania
  • Ana-Maria Baciu, Managing Partner, SIMION&BACIU
  • Mihaela Bălău, Managing Associate, Grecu Partners
  • George Bădescu, Executive Director, Association of Large Commercial Networks
  • Gerald Flintocă-Filip, Secretary General, PRISA

Moderator: Raluca Voivozeanu, CEO, PRIAevents

12,45-13,15 Q&A si Concluzii

13,15-14,15 –Networking lunch

 

În cadrul conferinței PRIA Consumer Protection Conference2023veți beneficia de aflarea noutăților legislative în ceea ce privește protecția consumatorului, de analize la un nivel înalt și de studii de caz.

Veți avea ocazia să întâlniți cei mai importanți lectori din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleași subiecte ca și voi, de a afla cum pot vă ajuta consultanții juridici, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile vor fi adevărate surse de învățare și dezvoltare pentru activitatea pe care o desfășurați.

PRIA Consumer Protection Conferenceface parte din seria conferințelor de succes organizate de PRIAevents în România, Republica Moldovași Bulgaria.

Cu o experiență de peste 15 ani în organizarea evenimentelor premium, echipaPRIAevents este recunoscută pentruorganizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei și pentru cele maiimportante festivități de premiere.

 

Mai multe detalii despre PRIA Consumer Protection Conference 2024 pe www.priaevents.ro.

 

Raluca Voivozeanu

Founder / CEO at PRIA

P | +4031 4219254

C | +40723 12 14 18 /+40744 584 661

E | raluca.voivozeanu@priaevents.ro

www.priaevents.ro

www.priainfo.ro

 

Download PRIAEVENTS – YOUR BUSINESS CALENDAR for ROMANIA, MOLDOVA and BULGARIA in 2024 here!