fbpx

Protejarea businessului angajatorului prin introducerea de clauze speciale în contractele individuale de muncă

Date:29/03/2023 4:00 pm
Location: Online pe platforma Zoom

Data: 29 martie 2023, 16.00-17.00

Speaker: Andrei Buga – Partner, STOICA & Asociații

 

Bio: Andrei Buga (Partner) are peste 13 ani de experiență profesională în domeniul dreptului muncii și face parte din echipa STOICA & Asociații din 2009. Andrei a asistat și reprezentat clienți români și străini într-o varietate largă de probleme de dreptul muncii. Andrei oferă consultanță de specialitate în legătură cu relațiile individuale și colective de muncă, în contextul punerii în aplicare a strategiilor de afaceri în toate sectoarele economice.

Repere tematice:

a) Conținutul legal și negociat al contractului individual de muncă

b) Limitele negocierii clauzelor contractului individual de muncă

c) Clauze care au ca scop protecția businessului angajatorului

 

Descriere:

Contextul contemporan al relațiilor de muncă și nevoia de specializare a salariaților impune angajatorilor să acorde o atenție sporită programelor de pregătire și perfecționare profesională a salariaților. Salariații astfel instruiți de către / prin intermediul angajatorului capătă competențe manageriale, tehnice sau de altă natură, care sunt necesare continuării activității angajatorului, dar care pot să prezinte interes și pentru concurenții angajatorului.

Astfel, apar situații în care cunoștințele salariatului sunt urmărite de către competitorii angajatorului sau există situația când chiar salariatul dorește să inițieze propria afacere, bazată însă pe experiența dobândită în cadrul fostului loc de muncă.

Aceste situații pot să apară în timpul executării contractului individual de muncă, la încetarea acestuia sau chiar să constituie un motiv pentru care salariații demisionează și se angajează la competitorii angajatorului, deseori primind și un stimulent în acest sens (prima de instalare).

De asemenea, pot să apară situații în care creația salariatului reprezintă un element esențial al relației de muncă (spre exemplu, în cazul dezvoltatorilor de software) astfel încât angajatorul trebuie să dobândească legal rezultatul muncii de creație a salariatului său.

În cadrul webinarului, se vor analiza tipuri de clauze în contractul individual de muncă destinate protejării intereselor, know-how-ului și afacerii angajatorului.

 

Registration