fbpx

Frauda alimentară se produce atunci când, în scopul unor câştiguri financiare, se modifică în mod intenționat fie un aliment, fie lanțul de aprovizionare, încălcându-se în mod deliberat normele stabilite de țări sau de organisme generale, cum ar fi UE.

Frauda alimentară este azi omniprezentă și poate afecta aproape orice sector al industriei alimentare, de la distribuție, producție, procesare și chiar la nivel de servicii, cum ar fi în restaurante. Frauda implică riscuri atât pentru consumatori (directe și indirecte), cât și pentru producătorii de alimente, pentru care impactul economic poate fi mare (pierderi în vânzări, costuri cu restabilirea reputației pierdute etc).

 

Tipuri de fraudă alimentară:

Frauda alimentară nu este deloc o problemă nouă, dar în trecut, rapoartele de fraudă alimentară se limitau la cazuri mici, care implicau doar produse minore. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a cantității și frecvenței fraudei alimentare în întreaga lume. Cele mai frecvente exemple de fraudă sunt produsele care se prezintă ca fiind ceea ce nu sunt sau produsele care conțin ingrediente adăugate care nu sunt conforme cu reglementările.

Conform definiției agreate la nivelul UE, există șapte tipuri principale de practici frauduloase: substituirea, diluția, contrafacerea, disimularea, falsificarea (piața gri), îmbunătățirea neaprobată și etichetarea incorectă.

Substituirea – constă în înlocuirea unui ingredient sau a unei părți a produsului cu o valoare ridicată cu un alt ingredient sau o altă parte a produsului cu o valoare mai mică. Ea poate fi comisă de vânzători în beneficiul lor direct sau în beneficiul unor terțe părți. Exemple: comercializarea cărnii de cal ca fiind carne de vită, adăugarea în cafeaua măcinată a unor produse precum: cicoare, zahăr ars, porumb prăjit etc.

Diluția – se referă la practica de a dilua un anumit ingredient alimentar cu valoare ridicată cu unul cu valoare scăzută, pentru a reduce costul produsului, dar având în același timp gustul și aspectul unui aliment de calitate superioară. De exemplu: diluarea unui ulei superior folosind un ulei de calitate inferioară.

Citește tot articolul aici.