fbpx

Anul acesta, HOSPICE Casa Speranței împlinește 30 de ani de activitate. În cei 30 de ani, peste 45.000 de pacienți și peste 100.000 de aparținători au beneficiat gratuit de serviciile fundației. La sfârșitul anului trecut, HOSPICE a primit titlul de Spitalul Anului în România, în cadrul competiției Romanian Healthcare Awards, premiu ce recunoaște profesionalismul și calitatea serviciilor.

 

Un domeniu ignorat și subfinanțat

Deși nevoia de servicii de îngrijire paliativă este imensă, la ora actuală există în toată țara un singur operator care oferă toată gama de servicii paliative de care un pacient și familia lui are nevoie – fundația HOSPICE Casa Speranței. În 11 județe din țară nu există niciun furnizor specializat de îngrijire paliativă, iar aceasta este o realitate care afectează mii de români dată fiind incidența tot mai mare a bolilor oncologice. România se confruntă și cu lipsa paturilor destinate îngrijirii paliative: în 17 județe ale țării nu există astfel de paturi. Există doar nouă servicii de îngrijire paliativă la domiciliu la nivelul întregii țări, toate sunt susținute de ONG-uri, iar cinci dintre acestea aparțin Fundației HOSPICE Casa Speranței. La aceste neajunsuri se adaugă și subfinanțarea: doar pentru un sfert din pacienții îngrijiți la domiciliu, Casa de Asigurări de Sănătate decontează o treime din costul real al serviciilor medicale.

 

Există SPERANȚĂ. Una dintre condiții: să existe dăruitori de speranță

Fondurile cu ajutorul cărora cei de la HOSPICE Casa Speranței reușesc să aline dureri, să ofere demnitate provin de la oameni de bine, oameni care au înțeles cauza și eforturile care se fac.

În această perioadă, companiile pot veni în sprijinul pacienților cu boli incurabile îngrijiți de fundație prin facilitatea fiscală care le permite să direcționeze până la 20% din impozitul pe venit sau pe profit datorat statului, până la 31 decembrie. Procedura e simplă și nu presupune niciun cost. Astfel, taxele care ajungeau oricum la stat vor avea o destinație concretă: ajutor și îngrijire pentru bolnavii de cancer.

 

Doar 8% din companii folosesc această deducere fiscală. Mulți bani care ar putea să aducă SPERANȚĂ se pierd

În prezent, doar 8% din companii folosesc această deducere fiscală, deși acest lucru nu presupune niciun cost pentru ei. Astfel, 800 de milioane de euro ajung să se piardă. Cu acești bani, mulți pacienți vulnerabili din România, pacienți cu boli incurabile, ar putea avea acces la îngrijirea paliativă. Prin direcționarea celor 20% din impozitul plătit statului, ai garanția că banii se duc acolo unde pot face mult bine (mai multe detalii pe www.hospice.ro).